Hoppa till huvudinnehåll

Träsmak 1983

Träsmak, Galenskaparnas och After Shaves andra revy, handlar om att livet är som en film, och att det gäller att ha kul för att inte drabbas av just träsmak­. Budskapet förmedlas genom sketcher och låtar – Säng säng säng och Borås Borås blir hits. I En dag på bilverkstan dyker bilmekanikern­ Roy (Anders Eriksson) upp för första gången och uttrycket ”Ring mej sen!” blir riksbekant.
Eftersom Galenskaparnas och After Shaves första revy Skruven är lös (1982) inte hade blivit någon succé i Stockholm tvekar gänget länge inför att flytta Träsmak till huvudstaden. Men de låter sig övertalas. Efter 69 föreställningar­ i Göteborg anpassas Träsmak till den mindre krogshowscenen på Cabaret. Publiken kommer och huvudstadspressen skriver ”Roligast i stan”. Därefter blir det turné till tio orter och ett kortare gästspel i Galenskaparnas hemort Trollhättan. 

Kuriosa

  • Träsmak är den enda av scenproduktionerna som Jan Rippe inte är med i. Han hade bestämt sig för att återuppta studierna vid Chalmers, men gav upp och var sedan tillbaka i nästa revy, Cyklar (1985). Jan gjorde dock ett högst okänt inhopp i Träsmak under de sex föreställningarna i Trollhättan. Eftersom han så gärna ville vara med igen, men inte hade någon roll inskriven i föreställningen, fick han uppdraget att köra följespot. Han fick dessutom vara med och sjunga basstämman i extranumret Bara sport, från sin belysningsplats längst bak i salongen.

  • Under tiden med Skruven är lös var priset på biljetterna så lågt att intäkterna bara räckte till PR, orkesterlöner, lokalhyra etcetera. Detsamma gällde under den första tiden med Träsmak. Ensemblen fick alltså inget betalt, utan de var tvungna att uppträda på firmafester på helgerna, vilket innebar att Träsmak endast spelades på onsdagar och söndagar i Göteborg. I Stockholm anställdes de dock av Lennart Karlsson som drev Baldakinenrestaurangerna. När Claes Eriksson skulle förhandla om gaget tog han i och föreslog 500 kronor per kväll. ”I helvete heller”, sa Lennart Karlsson. ”Ni ska ha tusen!” Det var första och sista gången som Claes fick förhandla om gaget…

Kända karaktärer

  • Roy (Anders Eriksson)

Kända låtar

  • Säng säng säng

  • Borås Borås

Urpremiär: 15 oktober 1983, Stenhammarsalen, Göteborg
Stockholmspremiär: 3 april 1984, Restaurang Cabaret
Stockholmsnypremiär: 11 september, Restaurang Cabaret
Turnépremiär: 16 oktober 1984, Restaurang Baldakinen, Jönköping
Övriga spelorter: Göteborg, Karlstad, Uppsala, Örebro, Falköping, Halmstad, Lund, Falun och Gävle
Trollhättanpremiär: 6 december 1984, Sagateatern
Antal föreställningar: 159
Publik: 42 889
Längd: 72 min
Medverkande: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund och Peter Rangmar
Musiker:
Göteborg: Birger Nilsson, Jan Gunér och Benkt-Åke Nilsson
Stockholm: Charles Falk, Lasse Risberg, Mats Englund och Totte Päivärinta
Manus: Claes Eriksson
Textbidrag: Knut Agnred, Per Fritzell, Peter Rangmar och Jan Rippe Originalmusik: Claes Eriksson
Regi: En som heter Okvin
Koreografi: Pamela Kling
Scenografi: Rolf Allan
Scen, ljus och ljud: Lars Åby Hermansen och Michael Sevholt
Kostym: Carin Winroth och Ingmari Wikström
Producent: Föreningen Skruven
Inspelad: september 1984, Restaurang Cabaret, Stockholm
Visad på tv: 1 februari 1985
Utgiven:
LP/MC/CD: Träsmak, GVCD-009 (1984/1998)
Singel: "Säng säng säng" och "Den härliga smaken av trä", GVS-007 (1983) • Singel: "Säng säng säng - discoversionen", GVS-008 (1984)
VHS: Trä­smak, Cyklar, The Castle Tour
DVD: Skruven är lös, Träsmak, Cyklar, The Castle Tour

Köp musiken på iTundes

Köp CD

Köp DVD