Hoppa till huvudinnehåll

Tornado 1993

TORNADO – En tittarstorm (TV-SERIE)

Fackellöpare som ständigt är på språng med den olympiska elden i högsta hugg är den röda tråden i Galenskaparnas och After Shaves fjärde tv-serie med manus och regi av Claes Eriksson. Där fackellöparna passerar utspelas sketcher som exempelvis Mor i skutan, Den piffiga restaurangen och Allan Ollonkullens sexskola. Ideligen blir det reklamavbrott och produkterna heter alltid Tornado. De är allt från getmat och snabbkaffe till barnpassare och rumpajumpare. Tio halvtimmeslånga avsnitt med 152 inslag blir det, allt som allt. 

Varje program avslutas med ett högtidligt tal om längtan till nästa OS samtidigt som människor förstör sina tv-apparater på olika våldsamma sätt. 

Kuriosa:

  • I varje program gjordes reklam för olika produkter som alltid hette Tornado. Scenografen Rolf Allan fick göra ett 40-tal olika Tornadologotyper som sedan sattes på befintliga produkter.
  • Till reklamfilmen för bilen Tornado kunde inte en ”vanlig” bil användas och då kom Kerstin Granlunds specialimporterade Nissan Figaro väl till pass. Nissan gjorde 1990 en jubileumsbil i begränsad upplaga, och Kerstins exemplar är förmodligen det enda utanför Japan.
  • Tornado innehåller den sketch som har krävt flest omtagningar genom åren: Den sjusitsiga familjen Hjelm. I sketchen vandrar Standard Hjelm (Jan Rippe) genom sitt hus och presenterar hela sin familj med mer eller mindre skruvade beskrivningar. Sketchen är gjord i en enda tagning, och det krävdes ett 50-tal omtagningar under två inspelningsdagar innnan allt blev rätt.

Kända karaktärer:

  • Mor i skutan
  • Länsmansjävel