Hoppa till huvudinnehåll

Radio 1983

Filialradion

Filialradion är gruppernas första gemensamma radio­produktion. Serien innehåller sketcher och flera låtar som senare skulle bli klassiker. Exempelvis är det här som Under en filt i Madrid hörs för första gången. All musik framförs av Galenskaparna och After Shave själva, eftersom de så här i början av karriären­ inte har råd att hyra in musiker. Namnet Filialradion antyder att programserien skulle vara en filial till Sveriges Radios lokalradiokanal. 

Kurioas

Avsnitt 1-6 spelades in och sändes hösten 1983. Avsnitt 6 var en julspecial med mycket material som sedan blev uppesittarkväll-parodin Pyssel och Papp i tv-serien En himla många program (1989). Avsnitt 7–9 spelades in 1984 och sändes i maj samma år.

Jan Rippe medverkar inte i alla avsnitt av Filialradion eftersom han vid den här tiden hade bestämt sig för att återuppta studierna vid Chalmers. Han var inte heller med i revyn Träsmak som spelades under samma period, samt radiorevyn Sista året med lillebror. Han gav dock upp studierna så småningom och var sedan tillbaka i gängets nästa revy, Cyklar (1985).

Kända låtar:

 • Borås Borås
 • Bara Sport
 • Säng säng säng
 • Kortedala spårvagn
 • Piff puff paff
 • En gammal jul
 • Under en filt i Madrid
 • Sankt Sigfrids plan
 • Sill
 • Adjö
   

Sista året med lillebror - Radio trestads nyårsrevy

Nyårsafton 1983 bjuds radio­lyssnarna i Radio Trestad-området (nuvarande Radio Väst) på en nyårsrevy med Galenskaparna och After Shave. Sista året med lillebror – en titel som anspelar på George Orwells bok 1984 om över­vakningssamhället. Eftersom ”storebror ser dig” är ett centralt begrepp i boken tyckte manusförfattaren Claes Eriksson att Sista året med lillebror var en fyndig titel.

Programmet innehåller en blandning­ ­av sketcher och sånger från de båda­ gruppernas repertoarer. Liksom i Filialradion (1983) framförs all musik av ensemblen själva eftersom de ännu inte har råd att hyra in musiker.

Jan Rippe är inte med i Sista året med lillebror av samma skäl som angetts ovan.

Kända låtar

 • Där har ingen vart (Sjuntorp)

En himla många program

Hösten 1984 gör Galenskaparna och After Shave En himla många program, en radioserie i fyra delar i riksradion. Alla i ensemblen bidrar med material­, och nu skapas många av de mest älskade figurerna, sångerna och sketcherna, exempelvis Mossan, På vinden och Kenneth Aalborg. Även Rolf Allan, gängets scenograf och grafiske formgivare, skriver och medverkar. De himla många programmen – exakt 57 stycken – presenteras av den genommysige Allan Preussen (Claes Eriksson).

Fem år senare, 1989, blir En himla många program tv-serie och figurerna som hade hörts i radion får då ansikten. 

Kända karaktärer

 • Allan Preussen (Claes Eriksson)
 • Kenneth Aalborg (Jan Rippe)
   

Filialradio

Radiopremiär: 12 oktober 1983, Göteborgs lokalradio
Antal program: 9
Programlängd: 20 min
Medverkande: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar Jan Rippe (I program 1, 7, 8 och 9)
Musiker: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Peter Rangmar
Manus: Claes Eriksson
Originalmusik: Claes Eriksson
Producent: Anders Wällhed
Inspelad: 1983–1984

Sista året med lillebror - Radio trestads nyårsrevy

Radiosändning: 31 december 1983
Antal program: 1
Programlängd: 38 min
Medverkande och musiker: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar
Manus: Claes Eriksson
Originalmusik: Claes Eriksson
Producent: Radio Trestad
Inspelad: december 1983

En himla många program

Radiosändning: 16 november 1984 
Antal program: 4
Programlängd: 50 min
Medverkande och musiker: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar, Jan Rippe, Rolf Allan
Manus: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar, Jan Rippe, Rolf Allan  
Originalmusik: Claes Eriksson och Knut Agnred
Producent: Jan Ellerås
Inspelad: I Göteborg och Stockholm, september–december 1984
Utgiven: DVD: En himla många program