Hoppa till huvudinnehåll

Lars Åby Hermansen

Vare sig det handlar om en hiss som ska lyfta upp Claes infrusen i ett isblock eller en stor simbassäng som ska fram med trampolin och allt, vet han vilka trådar och rep det ska dras i.

Lars Åby Hermansen

Scenmästare
Hade Åby kommit in på den jägmästarutbildning han tänkt sig skulle han nog aldrig ens ha träffat det här gänget. I stället blev det Chalmers tekniska högskola, där han gick på Väg och vatten. När Rolf Allan bad Åby hjälpa till lite med ljus och rekvisita till föreställningen ”Skruven är lös” 1982, kunde ingen ana att det skulle bli början på en helt ny och annorlunda karriär för samtliga inblandade. 

Åby blev aldrig civilingenjör, utan snarare, teateringenjör. Som scenchef har han varit med på turnéer runt omkring i hela landet och framför allt känner han scenen på Lorensbergsteatern som sin egen ficka. Vare sig det handlar om en hiss som ska lyfta upp Claes infrusen i ett isblock eller en stor simbassäng som ska fram med trampolin och allt, vet han vilka trådar och rep det ska dras i. Själv menar han att jobbet helt enkelt går ut på ”rätt sak på rätt plats i rätt tid”.

Född: Norrköping 1954