Hoppa till huvudinnehåll

Jonssons Onsdag 1983

TV-serie

Ett år efter Skruven är lös gör Galenskaparna och After Shave sin första tv-serie. De får fria händer att fylla ut en lucka i tablån efter Ingvar Oldsbergs lek­program på onsdagar. Resultatet blir Jonssons onsdag – fem kvartar med sånger och sketcher, bland annat Bara sport och Dagens horoskop med Harry Skåp (Claes Eriksson). 

Programtiden var alltför dyrbar att ödsla på en öppning och final i varje program, så därför är serien som en lång nummerrevy, uppdelad i fem avsnitt. Varje program introduceras och avslutas kort av Jonsson, som är en man i publiken, spelad av Lennart Englund. Avslutningen på varje program sker alltid mitt i en sketch (eller sång) som handlar om vilka de fyra klädesplaggen är. Publiken skrattar då alltid som mest, men trots det tvingas Jonssons gå in och avbryta. I sista programmet när Jonsson lämnar lokalen, får man till slut svaret på gåtan vilka de fyra klädesplaggen är.

Kuriosa

  • I TV-serien En himla många program (1989) gjorde den ständige scenografen Rolf Allan, ett inhopp i debatten om vilka de fyra klädesplaggen är. I en text till låten Puttin’ on the Ritz, som han gav den svenska titeln De fyra klädesplaggen, hävdar han att det var ett par våta socks, grönmelerad byx, en ofantlig keps samt en kavaj av gips.

Kända karaktärer

  • Harry Skåp (Claes Eriksson)

Kända låtar

  • Bocken (Anders Eriksson)
  • Bara sport (After Shave)

Tv-premiär: 2 mars 1983
Antal program: 5
Programlängd: 15 min
Medverkande: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar, Jan Rippe
Musiker: Curt-Eric Holmquist, Jan Gunér, Benkt-Åke Nilsson, Igor Janco
Manus: Claes Eriksson
Textbidrag: Knut Agnred
Regi: Claes Eriksson
Originalmusik: Claes Eriksson och Knut Agnred
Producent: Peter Lundvall
Inspelad: 1983