Hoppa till huvudinnehåll

Hajen som visste för mycket 1989

Långfilm

Galenskaparnas och After Shaves andra långfilm utspelar sig i finans­hajarnas grumliga vatten. Den lika rika som hysteriska byggmästaren Samuel Plottner (Claes Eriksson) anar oråd när hans son Joakim skriver en tidnings­artikel med rubriken ”Eternit­plattor gör dig ­smalare”. Eternitplattetillverkaren Davidsson & Locks aktier skjuter i höjden, det blir kaos på börsen och förvecklingarna är igång. Den skruvade intrigen tar oss med till natt­klubbar, en annorlunda modevisning, runt Solvalla travbana i sulky, upp och ner i en berg- och-dalbana och ut på en vådlig kanotfärd. Och vad vet Joakim som inte Samuel vet? Varför kan inte Samuel träffa alla sina söner samtidigt? Det hela får sin upplösning med huvudpersonerna hängande i en stor rivningskula.
Hajen som visste för mycket hade premiär mitt i sommaren 1989. 

Kuriosa 

  • Hajen som visste för mycket innehåller många action­laddade scener. Bland annat springer huvudpersonen Samuel Plottner (Claes Eriksson) på taket av ett tunnelbanetåg som är på väg in i en tunnel. Eftersom det inte fanns någon lämplig tunnel som var ledig för filminspelning fick snickarna bygga en tunnel i full skala över ett sidospår i Högdalen, Stockholm.
  • Hajen som visste för mycket är den enda av Galenskaparnas och After Shaves filmer som har visats i Högsta Domstolen. Filmen var i fokus i den utdragna reklamavbrottstvisten mellan Claes Eriksson och TV4 som avgjordes till Claes favör 2008.
  • Samuel Plottners kontor byggdes på ett magasinstak i Sannegårdshamnen i Göteborg. Benny Hörnstens luxuösa våning byggdes på KRO:s tak på Södermalm i Stockholm. Många dyra antikviteter och möbler fick hissas upp med kran.
  • För sina insatser i filmen belönades Claes Eriksson med hedersmedlemsskap i Svenska Stuntgruppen.

Kända låtar

  • Himmelen har skänkt oss alibi

Se trailern här

Biopremiär: 30 juni 1989
Biopublik: 510 654
Längd: 84 min
Medverkande: Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar, Jan Rippe, Charlott Strandberg, Håkan Johannesson, Laila Westersund m fl.
Musiker: Charles Falk (arr), Måns Abrahamsson, Jan Gunér, Per Lindvall, Sven Fridolfsson, David Wilczewski, Olle Holmquist, Leif Lindvall och Urban Agnas
Manus och musik: Claes Eriksson
Regi: Claes Eriksson
Regiassistent: Michael Sevholt
Foto: Dan Myhrman
Koreografi: Sandy Mansson
Scenografi: Rolf Allan
Ljud: Anders Larsson och Christjan Persson
Ljus: Stefan Gustavsson
Kostym: Gunilla Henkler
Mask: Kjell Gustavsson
Klippning: Jan Persson
Stuntkoordination: Johan Torén
Bygge: Bengt Svedberg och Kent-Åke Rasmusson
Rekvisita: Elisabeth von Koch
Produktionsledning: Anne Otto och Thomas Allercrantz
Producent: Waldemar Bergendahl
Inspelad: augusti–november 1988 i Stockholm och i Göteborg
Visad på tv:
25 december 1997 (1 375 000 tittare)
13 juni 1999 (500 000 tittare)
22 juli 2002 (618 000 tittare)
Utgiven:
Singel: "Haj haj haj"
LP/MC/CD: Hajen som visste för mycket
VHS: Hajen som visste för mycket
DVD: Fem första filmerna

Köp filmboxen där Hajen som visste för mycket ingår

Köp musiken på iTunes

Köp CD

Köp DVD