Hoppa till huvudinnehåll

Grisen i säcken 1991

Grisen i säcken - eller som en kork i mörker eller värmlänningarna kommer tillbaka eller doktor haka's rekordrevy (Scen)

Redan ett halvår innan premiären är en stor del av biljetterna till Galenskaparnas och After Shaves kommande föreställning sålda. Claes Eriksson har dock inte ens påbörjat manuset och Göteborgs-Posten skriver att publiken uppenbarligen har köpt grisen i säcken. Ett perfekt namn, tycker Claes Eriksson och föreställningen börjar ta form.
Manuset blir klart i tid och vid urpremiären på Lorensbergsteatern i Göteborg i oktober 1991 bjuds publiken på en rejäl föreställning i två akter och med tre tablåer:
Som en kork i mörker. En dansbandsopera med genomgående musik och en hejdlös handling som parodierar Ian Wachtmeister och Bert Karlsson. I föreställningen heter partiet Ny Deodorant och partiledarna ser ut som Kalle Stropp och Grodan Boll.
Värmlänningarna kommer tillbaka. Ett klassiskt (?) bygdespel om en familj i Värmland som får besök av avlägsna släktingar från Amerika. Den nyinköpta fontänen vägrar att fungera och släktskapet är oklart.
Doktor Haka’s rekordrevy. En traditionell nummerrevy som inleds med Allan Preussen (Claes Eriksson) och Farbror Frej (Anders Eriksson) och avslutas med Gôtt å leva. Däremellan blir det bergsbestigning, besök hos doktorn och sånger om både svanar och kärlek.

Föreställningen är gruppernas femte gemensamma scenproduktion och spelas för utsålda hus tre säsonger på Lorensbergsteatern i Göteborg och flyttas sedan till Stora Teatern i Stockholm.

Kuriosa

  • I en sketch i tredje tablån, Doktor Haka’s Rekordrevy, kommer en amorin (Per Fritzell) in på scenen och sjunger en hyllningssång till kärleken. Han avslutar numret med att slänga ut sin snopp till publiken. Kostymören Gunilla Henkler satt i USA och sydde de små tyglemmarna och sände dem tulldeklarerade som ”textile dicks”.
  • Låten Grisen i säcken låg på Svensktoppen i 16 veckor, varav tio på förstaplatsen.
  • Taket på stugan i andra tablån, Värmlänningarna kommer tillbaka, består av riktigt tegel och skänktes av Tomas von Brömssen som hade precis sådant tegel som söktes, och dessutom råkade lägga om taket precis när dekoren skulle byggas.
  • Rolf Allan skrev till Påven och frågade om han fick lov att använda Michelangelos målning av Gud, från taket på Sixtinska kapellet i Vatikanstaten, på affischen.
  • Som minne fick alla som hade jobbat med föreställningen ett grafiskt blad där scenografen och grafiske formgivaren Rolf Allan hade försökt att fånga det centrala fenomenet ”som en kork i mörker”.

Kända låtar

  • Grisen i säcken
  • Svärföräldrarna

Se trailern här!

Urpremiär: 5 oktober 1991, Lorensbergsteatern, Göteborg
Nypremiär: 22 september 1992, Lorensbergsteatern, Göteborg
Stockholmspremiär: 11 september 1993, Stora Teatern
Antal föreställningar: 336
Publik: 218 050
Längd: 140 min inkl paus
Medverkande: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar, Jan Rippe
Musiker: Charles Falk [arr], Jan Gunér, Lars Lim Moberg, Måns Abrahamsson, Wojtek Goral
Manus och musik: Claes Eriksson
Regi: En som heter Okvin
Originalmusik: Claes Eriksson
Koreografi: Pamela Wood
Sceno­grafi: Rolf Allan
Ljus: Michael Sevholt
Ljud: Göran Ekstrand
Kostym: Gunilla Henkler
Mask: Helena Olofsson-Carmback
Scen: Lars Åby Hermansen och Bo Bysse Rydbeck
Specialeffekter: Lennart Englund
Produktionsbolag: Kulturtuben
Inspelad: december 1992–januari 1993 på Lorensbergsteatern, Göteborg
Visad på tv:
1 januari 1994 (2 310 000 tittare)
7 maj 1994 (962 000 tittare)
Utmärkelser:
Guldmask (Bästa skådespelare): Anders och Claes Eriksson
Guldmask (Bästa regi): En som heter Okvin
Utgiven:
LP/MC/CD: Grisen i säcken
Singel: "Grisen i säcken" och "Stapeldiagram"
Stapeldiagram; VHS/DVD: Grisen i säcken.

Köp musiken på iTunes

Köp DVD