Hoppa till huvudinnehåll

Per Fritzell

"En personlig fumlighet och tankspriddhet har så utvecklats till skön scenkonst."

Per Fritzell

En gång i tiden var de flesta i familjen Fritzell överens om att Per skulle gå i sin fars fotspår och bli läkare. Han kom inte längre än att hälsa på pappa på sjukhuset. I stället blev det Chalmers tekniska högskola där han träffade kamraterna i After Shave. De började sjunga barbershop tillsammans och fick ibland hjälp av Anders Eriksson, som introducerade gänget för en egen grupp - Galenskaparna. 

Genom åren har Per utvecklat en alldeles speciell typ av roller. Det började med en blyg, fumlig och försagd kille som skulle köpa kondomer i ”Macken”, vilken sedan gått igen i husvagnsägaren som sjunger att man ska ha husvagn, hembygdsföreningens ordförande Assarsson eller Pål som är så glad för att han köpt en badboll. En personlig fumlighet och tankspriddhet har så utvecklats till skön scenkonst. 

Vid sidan av arbetet i ensemblen har Per bland annat givit ut en soloskiva, varit programledare i tv och spelat en lycklig Bingolottovinnare i Hannes Holms och Måns Herngrens långfilm ”En på miljonen”. Numera är han också en av Göteborgs mest anlitade och uppskattade ledare av stora galor, och vid invigningar inför stora idrottsevenemang som hockey-VM eller Gothia Cup.

Kuriosa

Född: 2 oktober 1955 i Spånga

Ville bli som barn: Fiskare

Favorithatt: Sydväst

Idol: Pelle Pettersson

Devis: Hellre tjock och glad, än smal och sur