Hoppa till huvudinnehåll

Alla skall bada 1997

ALLA SKA BADA – EN PJÄS SOM URARTAR I SÅNG OCH DANS OCH MUSIK OCH BAD (SCEN)

Som en rejäl final på millenniet bjuder Galenskaparna och After Shave på en tidsresa genom seklet. Alla ska bada tar sin början i mitten av 1930-talet när greven Frans-Oskar Bryssel föds och genom tioårsintervaller får vi sedan följa honom upp till 60-årsåldern. Under åren kommer närmare 100 personer på besök till slottet och alla är de färgade av respektive decenniums trender och ideal. 
Allt leder fram till andra akten då Frans-Oskar Bryssel kan förverkliga sin livsdröm: att befria världen med musik. Slottets balsal har byggts om till badsal och efter ett pärlband av musikaliska nummer om allt mellan Gud och ägg lyfter golvet och blottar en badbassäng. Föreställningen urartar i sång och dans och musik och bad, bokstavligt talat. Varje spelkväll tar hela ensemblen inklusive de 25 badstatisterna ett dopp inför det nya årtusendet, så att det stänker rejält på de främsta bänkraderna. 
Peter Rangmar går oväntat bort i cancer några månader innan premiären. Manuset är inte helt färdigskrivet, men till stora delar och ensemblen beslutar att ta in en ersättare. Valet faller på skådespelaren Thomas Hedengran.
Alla ska bada spelas tre säsonger i Göteborg, och efter 206 föreställningar flyttar Frans-Oskar Bryssel in med slott och bassäng på Göta Lejon i Stockholm. Föreställningen sänds i tv på millenniets sista dag.

KURIOSA

  • En 8x2 meter stor och 2 meter djup badbassäng byggdes i scenen. 30 ton vatten krävde förstärkningar i teaterns grund och en stark konstruktion i det gamla orkesterdiket på Lorensbergsteatern.
  • Skvättandet i finalnumret var roligt men också ett problem. Förutom att publiken fick plastskynken att skydda sig med installerades ett fläktsystem i scenkanten som med 28 sekundmeters styrka blåste tillbaka vattnet. Men vattenmolnet landade på orkesterns instrument och därför installerades också ett mindre fläktsystem i musikernas notställ som blåste fukten framåt igen.
  • I pausen under en föreställning i Stockholm blev det strömavbrott i hela kvarteret och andra akten kunde inte spelas. Detta är förklaringen till varför det blev 263,5 föreställningar totalt.
  • Föreställningen blev en stor succé och recensenterna var överväldigade: ”Det mest ambitiösa, kanske också det bästa, som Galenskaparna och After Shave har gjort. Finalnumret slår ut det mesta som skådats på en svensk scen”, skrev Aftonbladets recensent. ”Onekligen det mest visuella jag någonsin sett i en show av detta slag”, skrev Kvällsposten.

Se trailern här!

Urpremiär: 4 oktober 1997, Lorensbergsteatern, Göteborg
Stockholmspremiär: 12 februari 1999, Göta Lejon.
Antal föreställningar: 263,5
Publik: 194 162
Längd: 146 min inkl paus
Medverkande: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Jan Rippe, Thomas Hedengran, Lisa Alvgrim, Malin Cederborg, Maria Bratt och två lag med 25 badstatister i varje
Musiker: Anders Ekdahl [arr], Jan Corneliusson, Lars Lim Moberg, Jan Gunér, Måns Abrahamsson, Vanja Holm, Johan Borgström, Anders Börjesson, Jan Bjerger, Lennart Grahn, Peder Hansson, Magnus Bylund
Manus och musik: Claes Eriksson
Regi: En som heter Okvin
Koreografi: Lisa Alvgrim
Scenografi: Rolf Allan
Ljus: Michael Sevholt
Ljud: Göran Ekstrand och Joachim Bohäll
Kostym: Gunilla Henkler-Morton och Ulrika Wassén
Mask och peruk: Julia Mengarelli och Gunilla Mörén
Scen: Lars Åby Hermansen
Bygge och specialeffekter: Dan Rådinger, Bo Bysse Rydbeck, Lasse Petersson, Sture Petersson och Kent-Åke Rasmusson
Måleri: Birgit Ray och Janina Igelström
Producent och projektledning: Anne Otto
Produktionsbolag: Kulturtuben
Inspelad: September 1998 på Lorensbergsteatern, Göteborg
Visad på tv: 31 december 1999 (695 000 tittare)
Utgiven:
CD: Alla ska bada
Singel "Tvätt"
VHS: Alla ska bada
DVD: Alla ska bada, Åke från Åstol

Köp musiken på iTunes

Köp DVD