40 år

GALENSKAPARNA OCH AFTER SHAVE FIRAR 40 ÅR TILLSAMMANS

Allt började 1982 med att de båda grupperna "Galenskaparna" och "After Shave" träffades, eller som Anders Eriksson uttryckte det: “Två grupper med dåliga namn slog sig ihop och bildade ett sämre”. Vi hade premiär på vår första gemensamma produktion "Skruven är lös" i september 1982. Den var tänkt att framföras fyra gånger men spelades till slut totalt 35 gånger.

Efter denna framgång var det dags att ta sig upp till Stockholm och erövra världen! ”Att ensemblen sedan varken kan sjunga eller agera och dessutom saknar försonande personlig utstrålning gör inte saken bättre” skrev stockholmspressen. På hemmabanan Trollhättan gick det som tur var bättre igen.


Mycket har hänt sen dess (se alla produktioner nedan) och 9-11 september 2022 firade Galenskaparna och After Shave 40 år tillsammans i dagarna tre på Lorensbergsteatern.
På fredagen var det premiär på dokumentärfilmen Det ska va gôtt å leva, gjord av Anna och Håkan Hammarén och Rasmus Ohlander.
Och på lördagen var det ett jubileumssamtal med Galenskaparna och After Shave. Fredrik Belfrage ställde frågorna som alla ville höra svaren på. Det berättades minnen och hågkomster från de 40 åren tillsammans.
På söndagen hände det mycket på teatern. Vi visade tre av Galenskaparnas och After Shaves föreställningar – i filmad version. Vi startade redan kl 12 med Skruven är lös, den första revyn, som hade premiär på Stenhammarsalen 1982. Denna inspelning gjordes av en identisk jubileumsföreställning från 1992. Kl 15 var det dags för nästa föreställning och det blev Alla ska bada från 1997. Dagen avslutades kl 18.30 med Macken – TV-serien på scen från 2016. Men nu som bio!

Vi passade även på att ha några rundvandringar på söndagen. Vår teater är byggd 1916 och har varit både teater och bio och sen teater igen. Det var många som var nyfikna på hur det ser ut bakom kulisserna. De fick gå genom scenkällaren, via kläd- och rekvisitaförrådet, till logerna och avslutade i restaurangen.